Recept

Helstekt olivkyckling

 

Ingredienser

 4 portioner
  • 1 stor majskyckling, cirka 1 ½ kg
  • 2 dl kärnfria svarta oliver
  • 1 citron
  • 75 g smör
  • 2 vitlöksklyftor, pressade salt
  • svartpeppar, nymald färska timjankvistar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • cirka 800 g potatis
  • 250 g cocktailtomater, gärna på kvist
  • bindgarn

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka hälften av oliverna. Riv skalet på citronen och skär den sedan i grova bitar. Blanda de hackade oliverna med citronskal, smör och vitlök.
  2. Lägg lite olivsmör under skinnet på kycklingen. Krydda kycklingen runtom, och inuti buken, med salt och peppar. Fyll buken med citronbitarna och timjankvistar. Bind om kycklingen med bindgarn så att fyllningen inte åker ut.
  3. Bred resten av olivsmöret över kycklingen.
  4. Lägg kycklingen i en stor ugnsfast form. Blanda vin, vatten och fond och häll över. Sätt in formen i mitten av ugnen och låt steka i 30 minuter.
  5. Borsta potatisen ren och skär den i grova bitar. Lägg den runt kycklingen tillsammans med timjankvistar. Låt steka vidare i 30 minuter. Ös kycklingen ett par gånger under tiden.
  6. Rör om och lägg på tomater och resten av oliverna. Fortsätt steka tills kycklingen är genomstekt och potatisen är mjuk, i 15–20 minuter.

Grekisk bondsallad

Ingredienser

 1 sallad
  • 2 stora bifftomater
  • ½ grön paprika
  • 1 mellan röd lök
  • antingen gröna eller svarta kalamata oliver
  • torkad oregano och/eller färsk persilja
  • Minst 150 gr Fetaost (viktigt - INTE salladsost)
  • Några msk kapris
  • Rikligt med olivolja
  • Rödvinsvinäger
  • Flingsalt
  • + Gurka om du vill

Så här gör du

  1. Skär dina tomater, gurka och paprika i mellanstora bitar.
  2. Skiva löken i runda ringar, och skär dem möjligtvis ytterligare en gång på mitten om de är stora, och lägg över de på resterande grönsaker.
  3. Tillsätt oliver, fetaost (antingen i en enda stor bit i mitten eller som små bitar jag gjort) samt kapris.
  4. Ringla över rikligt med olivolja, vinäger, samt strö över flingsalt, persilja och oregano

 

Qprod.se - Medelhavsprodukter © 2018
Visningsläge Mobil / Standard