5 goda anledningar att äta oliver & Olivolja

Bra för hjärtat

Oliver innehåller fleromättat fett, vilket är känt för att minska risken för åderförkalkning och samtidigt öka nyttigt kolesterol. Antioxidanterna i svarta oliver hindrar att kolesterolet oxiderar, och förebygger därmed hjärtsjukdomar.

 

Slät hy och starkt hår

Av alla fettsyror och antioxidanter som oliver är fullproppade med, så är E-vitamin den viktigaste. Den ger näring, återfuktar och skyddar huden från hudcancer och för tidigt åldrande. Du kan till och med få starkare hår genom att blanda olivolja med en äggula och låta blandningen verka en stund innan det sköljer och tvättar håret.

 

Ökar järnupptaget

Röda blodkroppar transporterar syre genom kroppen med hjälp av järn i vårt blod. Våra vävande kan inte få nog av syre om vi har för lite järn i kroppen. Oliver har ett väldigt högt innehåll av järn, och hjälper på så sätt till se till att immunförsvaret fungerar.

 

Perfekt syn

Oliver är fulla av A-vitamin som är avgörande för friska ögon. Två deciliter oliver innehåller 10% av det rekommenderade dagliga intaget av A-vitamin. Det förbättrar inte bara din syn, utan är även effektivt mot starr, glaukom och andra ögonsjukdomar.


Kan förebygga cancer

Oliver är fulla av E-vitamin och kan därför neutralisera fria radikaler i kroppen. E-vitaminet samverkar med det enkelomättade fettet i oliver, och förebygger på så sätt att cellernas DNA förändras eller blir cancerogent. Det finns studier som kunnat påvisa ett samband mellan olivolja och minskad risk för tarmcancer.


Extra Virgin Olivolja


Måndag 14 september 2015 LOS ANGELES - Med hjälp av ett dagligt intag av extra virgin olivolja ( jungfruolja) kan risken för att utveckla bröstcancer minska, enligt en ny rapport från JAMA Internal Medicine. Forskare följde nästan 4.300 spanska kvinnor mellan 60 och 80 år. Samtliga kvinnor genomförde en Medelhavsdiet med en grupp som fick en extra hjälp av cirka 10 matskedar olivolja, en annan grupp äter mer nötter och en tredje grupp som minskade sitt fettintag. I olivoljegruppen hade cirka 68 procent minskad risk för bröstcancer jämfört med gruppen som minskade sitt fettintag. Forskarna menar att extra virgin olivolja, som innehåller oljesyra och polyfenoler, är en känd förening att förebygga tumörtillväxt i laboratoriestudier.